De laatste tijd is er veel te doen om het brandwerend maken van meubilair. Vorige week vroegen Brandweer Nederland en Het Veiligheidsberaad in een brief aan het kabinet daar werk van te maken. Zij zeggen dat dit per jaar zo’n tien mensenlevens zou redden.

Groot-Brittannië
Kunststof in moderne meubels en matrassen zorgen ervoor dat vuur en rook zich bij brand veel sneller verspreiden dan vroeger toen in meubilair nog voornamelijk natuurlijke materialen als wol en katoen werden gebruikt. Meubels en matrassen die brandwerend gemaakt zijn, kunnen de schade en het aantal slachtoffers bij brand aanzienlijk terugdringen. Dat deze veronderstelling niet uit de lucht gegrepen is blijkt wel uit cijfers uit Groot-Brittannië. Daar is het impregneren van meubels met brandvertragers verplicht. Sinds die verplichting nam het aantal slachtoffers sterk af.

“Meubels en matrassen die brandwerend gemaakt zijn, kunnen de schade en het aantal slachtoffers bij brand aanzienlijk terugdringen.”

Europa
De oproep om meubilair zoals banken, matrassen en houten kasten brandwerend te maken is niet nieuw. In 2013 klopte Brandweer Nederland al aan bij het Europees Parlement. Tevergeefs. Ondanks het goede voorbeeld van Groot-Brittannië dus geen Europese regelgeving voor het brandwerend maken van meubilair.

Nederland
Ook in Nederland is er dus geen wet- en regelgeving die dit verplicht. De chemische brandvertragers zouden een risico zijn voor de gezondheid en het milieu. Dat is de reden waarom brandvertragers in meubilair nooit verplicht zijn gesteld. Er zijn inmiddels wel nieuwe brandwerende materialen en productietechnieken op de markt die minder schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, maar deze zijn nog te duur om op grote schaal in meubels toe te passen.

Onbegrijpelijk
Wij vinden het echt onbegrijpelijk dat Brandweer Nederland zo moeten leuren om hier goede wet- en regelgeving voor te krijgen. Uiteraard vinden wij het milieu belangrijk en de gezondheid van mensen al helemaal. Maar beste volksvertegenwoordigers: we hebben het hier over tien, eigenlijk onnodige, mensenlevens per jaar! En misschien moet u de brief van Brandweer Nederland niet eens lezen, maar neem 5 minuten de tijd om deze twee filmpjes te kijken. Dan is die brief niet meer nodig…


Brandvertragend matras vs. normaal matras


Brandvertragende bank uit Groot-Brittannië vs. bank uit de rest van Europa

 

Navigation

Social Media