Brand in uw pand? Het zal niet snel gebeuren. Toch klinkt dat geruststellender dan dat het is. Want áls het gebeurt, betekent het voor bedrijven vaak de nekslag. Volgens MKB Nederland en het Verbond van Verzekeraars gaat maar liefst 50% van de bedrijven dat wordt getroffen door brand binnen twee jaar failliet. Dat komt omdat de meeste ondernemers zich wel verzekeren tegen brand- en waterschade, maar de verzekering niet de gevolgschade dekt.

Productie ligt stil na brand

Na een brand ligt een bedrijf een tijd stil. Ervan uitgaande dat er geen doden of gewonden zijn gevallen en de belangrijke data (klanteninformatie, boekhouding, documenten etcetera) op een veilige plek buiten het bedrijfspand zijn opgeslagen, moet er opnieuw worden opgebouwd. In de tussentijd ligt de productie stil.

“De meeste ondernemers zijn wel verzekerd tegen brand- en waterschade, maar niet tegen de gevolgschade”

Gevolgschade brand

De gevolgen van een brand en bedrijfsstilstand:

  • Heel veel extra werk zoals communiceren met klanten, leveranciers, personeel en verzekeraars
  • Doorlopende en extra kosten
  • Uit de markt zijn waardoor je klanten dwingt om (tijdelijk?) naar de concurrent te gaan
  • Verlies van onvervangbare bedrijfsmiddelen zoals op maat gemaakte machines, niet digitaal opgeslagen data, speciale mallen etcetera
  • En daarnaast is ook de emotionele impact voor de ondernemer en het personeel groot

Top 3 bedrijfsrisico’s

Marktonderzoeksinstituut GfK heeft onlangs in opdracht van Rabobank 380 Nederlandse ondernemers in het MKB gevraagd naar wat zij ervaren als hun grootste bedrijfsrisico. De top 3:

  1. Fraude
  2. Aansprakelijkheid
  3. Cybercrime

Grootste bedreiging

Opvallend is dat brand pas op de vierde plek komt terwijl voor bedrijven de gevolgen van brand vaak te groot zijn om er bovenop te komen. De helft redt het niet. Ander opvallend gegeven is dat een kwart geen alternatief scenario heeft klaarliggen in geval van brand. Zij hebben geen draaiboek waarin is vastgelegd wat de te volgen stappen zijn na een brand. Dus vergeet even alle zaken die u vandaag af wilde handelen. Brand is uw grootste bedreiging, dus doe daar wat aan. Voordat het te laat is.

 

Navigation

Social Media