1 januari 2001 gaat de boeken in als een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis en die van Volendam in het bijzonder. Het nieuwe jaar is daar nog maar net begonnen als in Café De Hemel brand uitbreekt. Veertien mensen komen om het leven en 241 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. De meesten van hen met (zware) brandwonden.

Schipholbrand

Bijna 5 jaar later, op 27 oktober 2005, breekt er brand uit in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Elf gedetineerde illegalen komen om het leven, vijftien mensen raken gewond. De brand zal de boeken ingaan als de Schipholbrand.

Conclusies Onderzoeksraad voor Veiligheid

Twee branden die in ons geheugen gegrift staan. Vooral de laatste brand heeft naast politieke gevolgen ook gevolgen voor toezicht op wet- en regelgeving. Deze wordt (terecht) scherper, want de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de Schipholbrand en concludeert dat er geen of minder dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen als het Bouwbesluit niet was genegeerd.

“Naast politieke gevolgen heeft vooral de Schipholbrand ook gevolgen voor toezicht op wet- en regelgeving”

Brand: voorkomen en beperken

De gevolgen van de branden en de conclusie uit het rapport laten zien hoe belangrijk allereerst het voorkomen van brand is. En áls er brand uitbreekt hoe belangrijk het is als deze zich niet voort kan planten. De brand in Volendam had voorkomen kunnen worden als de kerstversiering die er nog hing geen vlam had gevat. De Schipholbrand had geen levens hoeven kosten als in het cellencomplex goede subbrandcompartimentering was toegepast.

Wakker

Helaas zijn er altijd ongelukken nodig om mensen wakker te schudden. Kerstversiering wordt tegenwoordig vaak brandwerend geïmpregneerd en de brandweer en andere controlerende instanties zien veel strenger toe op naleving van de voorschriften op het gebied van brandveiligheid. Natuurlijk zijn er altijd heel veel zaken die beter kunnen en moeten, maar in deze tijd van terugkijken, kijken wij graag even wat verder terug dan alleen het afgelopen jaar. En dan moet je concluderen dat er de afgelopen 10 à 15 jaar grote stappen zijn gemaakt op het gebied van brandveiligheid. Op naar de volgende grote stappen in 2016 en daarna!

 

Navigation

Social Media