Aantal doden stabiel
In Nederland komen per jaar gemiddeld rond de 50 personen om het leven door brand. Dat aantal is al jaren redelijk stabiel. Uiteraard sterven er het ene jaar meer mensen door brand en het andere jaar weer minder, maar als we naar het langjarig gemiddelde kijken schommelt het aantal al jaren rond de 50 personen.

Aantal gewonden daalt
Het aantal gewonden ligt vele malen hoger: zo’n 900 personen raken jaarlijks in Nederland gewond door brand. Opvallende, en ‘mooie’ trend, is de daling van het aantal gewonden. In 2005, 2006 en 2009 raakten er nog meer dan 1000 personen gewond, alle andere jaren is dat minder. En in 2013 waren dit er voor het eerst in 10 jaar zelfs minder dan 800.

“Op een of andere manier wil het maar niet lukken om het aantal doden door brand blijvend lager te krijgen.”

Best goed…
Koude, kille cijfers over een ernstig onderwerp die aangeven dat de brandveiligheid in Nederland best goed is. Deze cijfers liggen in andere landen vaak vele malen hoger. Niet alleen omdat deze landen meer inwoners hebben, maar vooral ook omdat men daar niet zo krap kijkt met betrekking tot brandveiligheid.

…maar het kan beter
Op een of andere manier wil het in Nederland maar niet lukken om het aantal blijvend lager te krijgen. Ook hier hebben we dus nog een lange weg te gaan, want elke branddode (en gewonde) is er één te veel.

 

Navigation

Social Media